mandag 17. mars 2014

Fredagsbirken 2014


Ja, så er fredagsbirken 2014 historie!
Vi, Helen og jeg, stilte på Rena kl 7. Da skulle vi ha god tid. Hentet først startnr i Birkenhallen. Der var det utdeling av bøker om birken, litt historie, noen fortellinger og resultater. Veldig interessant lesing. Godt vi slapp å bære med oss disse bøkene, det ble sikkert 2 kg! Feste brikkene (ja, det var to, den vanlige og en til testing), startnr, dobesøk etc.
Skiene var preppet etter alle kunstens regler av couchen Bjarne, men festesmøringen måtte vi legge selv før start. Lettere sagt enn gjort for to som ikke er spesielt flinke til dette! Swix tips var to forskjellige klistertyper. Men ett lag med klister foruten sprayklister var allerede lagt. Skulle vi ha på enda mer klin? Helen lurte på om vi ikke skulle spørre noen av de garvede, eldre birkebeinerne. "De er ikke her" sa jeg. "De går ikke før i morgen"! Og etter en rask titt rundt seg var Helen enig. De andre var like mye amatører som oss.
Ok, vi la på et tynt lag (altfor tynt skulle det vise seg) til med Rhode lilla klister som vi hadde fra før. Klokken ble 8 og det var bare å finne bussen for å komme seg til startområdet. Vi snek nok litt i køen der, kastet oss på den første bussen. Min start var kl 8.30 så det begynte å haste. Ankom området 8.17 Et dobesøk til - heldigvis ikke kø på fredagsbirken - og løpe til start. 2 minutter igjen! Det var bare å hive seg inn i sporet i bakerste rekke. Og pang, starten gikk! Litt køgåing til å begynne med før det løsnet. Shit, jeg hadde jo ikke feste! Det siste Bjarne sa: stopp og legg på smøring hvis du har bakglatte ski! Men jeg kan da ikke stoppe med èn gang? Det blir sikkert bedre etter hvert..... Men nei, etter 4 km begynte armene å bli visne og det var bare å bite i det sure eplet. Vottene var våte av svette også, greit å bytte til hansker. Et nytt, tynt lag med klister. O-la-la feste i 5 km! Båndet til startnr gikk opp, men hadde ikke tid til å fomle med det. Kastet meg ut i løypa igjen, men da hadde pulje 2 kommet og det ble litt køgåing igjen.
Armene fikk virkelig kjørt seg og jeg klarte ikke å gå ordentlig, teknikk kunne jeg bare glemme å tenke på. Da det var igjen 25 km stod en kompis som kunne hjelpe meg. Han skrapet av islaget - ikke rart det ikke var feste! - og la på festesmøring: VR70. Da fikk jeg ny motor! Det hjalp i 10 km omtrent, ikke verst det. Da var jeg på Sjusjøen og det er mye nedover. Jeg har aldri vært så glad utforkjøringer noen gang, jeg som er litt pinglete der syntes jeg var tøff og kjørte ganske bra. Måtte imidlertid bremse litt, mannfolkene suste forbi og ramlet som fluer. Heldigvis klarte de å samle ski og staver inntil seg slik at vi andre kunne kjørte forbi på begge sider. Det så ut til at det gikk bra med dem, men noen skrubbsår i ansiktet fikk flere av dem.  2 km før mål var skiene helt blanke, dårlig med spor og dødssliten kropp. Jeg var nok ikke alene om å ha det slik, noen stoppet for å legge på feste. Men 2 km før mål, nei det var bare å kreke seg inn. Nær mål stod Bjarne og Boy og heiet og aldri har jeg vel vært så glad for å passere målstreken! Gråten i halsen, stiv som en stokk (det synes på bildet) og vondt over alt! Men glad for å ha gjennomført! Og tross alt hadde det vært en fin tur over fjellet. For det meste sol, kun litt vind, bra sikt og passe med folk i løypa. Matstasjonene varmer tilgjengelige enn i fjor, jeg fikk i meg passe med næring og alt utstyret fungerte greit.
Neste år skal jeg gå flere langturer, gå mer på rulleski og ha med couchen til start slik at han kan smøre for meg! Et slikt krav må vel en birkebeinerkvinne kunne kreve?
Og tiden, vel ikke så mye å skryte av, men ett minutt raskere enn i fjor: 5.26.42
Neste år blir det 5 timer blank!

4 kommentarer:

 1. Gratulere med vel gjennomført, heldige du som kom over fjellet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, som i fjor var fredag den beste dagen. Men slikt er det umulig å vite på forhånd

   Slett
 2. Grattis med vel gjennomført! Fredagsbirken viste seg å være det sikre valget i år ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Silja! Ikke godt å vite på forhånd, men i år som i fjor var fredag den beste dagen!

   Slett